ترفندها

دلایل سیاه شدن طلا ⭐ (روش‌های جلوگیری از سیاه شدن طلا)

سیاه شدن طلا

رایج‌­ترین علت سیاه شدن طلا معمولاً به دلیل اکسیداسیون آن در اثر ترکیب با دیگر مواد است. در این شرایط، طلا که نوعی فلز است، در اثر تماس با ترکیبات خاص در هوا یا دیگر مواد شیمیایی دچار اکسیداسیون می­گردد. این مواد شیمیایی محیطی ممکن است شامل هیدروژن سولفید موجود در هوا بوده؛ و یا دیگر موادی که باعث می­شود یک لایه تیره رنگ روی سطح طلا قرار بگیرد.

مواد شیمیایی می­تواند به صورت گاز در محیط بوده و یا در موادی همچون مواد آرایشی، عطر و … . البته دلایل دیگری نیز وجود دارد؛ همچون قرارگیری در مجاورت حرارت زیاد. که این عامل نیز به نوبه خود تیرگی را به همراه خواهد داشت.

علت سیاه شدن طلای زرد چیست؟

رنگ­‌های متنوعی از طلا در بازار موجود هستند که هر یک در ترکیب با برخی مواد، منجر به ایجاد لایه سیاه روی طلا خواهند شد.

در طلای زرد، علت تیرگی می­تواند به علت اکسیداسیون طولانی مدت و ایجاد لایه ای رنگی روی محصول گردد. مواد آرایشی و بهداشتی نیز اثری مشابه خواهند داشت.

در طلای سفید، به علت اینکه دارای آلیاژهایی از نقره و رودیوم هستند، واکنش با هوا و قرار گیری در برابر محلول­‌های اسیدی این اثر را ایجاد خواهد کرد.

طلای رزگلد نیز شامل آلیاژهایی از مس است. مس در نزدیکی طولاتی مدت با رطوبت زیاد، مواد اسیدی و قلیایی تغییر رنگ خواهد داشت.

روش‌­های جلوگیری از سیاه شدن طلا

به منظور جلوگیری از تغییر رنگ این محصولات، راهکارهای ساده­‌ای وجود دارد که به کمک آن، می­توان همواره درخشندگی و زیبایی طلا را حفظ نمود.

مهم­ترین راهکارها در این زمینه، محافظت از آن در برابر رطوبت و مواد شیمیایی است. در زمانی که احتمال برخورد طلا با مواد اسیدی مثل انواع رنگ مو، شوینده­‌ها و …  وجود دارد، توصیه می­گردد از این زیورآلات استفاده نشود. همچنین نگهداری طلا نیز در جعبه­‌های مخصوصی باشد که به همین منظور ساخته شده و اثرات محیطی بر روی محصول را به حداقل می­رسانند.

همچنین در برخی از کارگاه‌­ها و فروشگاه‌­های تولید جواهرات، می­توان پوششی ضد اکسیداسیون روی محصول اضافه کرده تا همواره درخشش آن حفظ شود.

سیاه شدن طلا در اثر حرارت

طلا به طور کلی در برابر حرارت مقاومت بالایی از خود نشان می­دهد. اما گاهاً در اثر قرارگیری در کنار دمای بسیار زیاد مثل آتش، سوختگی و سپس تغییر رنگ را موجب خواهد شد.

این وضعیت به خصوص در طلاهایی با عیار پایین بیشتر روئیت می­شود که حاوی آلیاژهای مس هستند.

طلا سوخته را چگونه تمیز کنیم

در صورتی که طلا دچار سوختگی شود، با کمک چند راهکار خانگی می­توان تا حدودی این آثار را برطرف نمود. در این شرایط ابتدا باید آن را با آب ولرم تا گرم شست و شو داده تا در صورتی که آلاینده­‌ها یه صورت سطحی روی آن قرار گرفته­‌اند، پاکسازی شوند. بهتر است این شست و شو به کمک برس کوچک مانند مسواک صورت بگیرد تا به خوبی در تمامی شیارها و بخش‌­های طلا نفوذ پیدا کند.

برخی مواد طبیعی مانند سدر نیز در این زمینه کاربردی هستند. سدر می­تواند آثار سوختگی طلا را تا حدود زیادی از بین ببرد.

مواد شیمیایی خاص مانند محلول­‌های تمیزکاری طلا نیز در فروشگاه­‌ها موجود هستند که استفاده از آنان آسان بوده و نقشی عمیق و موثر را در تمیزکاری طلا سوخته ایفا می­کند.

اما اگر سوختگی در حدی است که با این مواد قابل پاکسازی نبود، بهتر است به مراکز تعمیر طلا مراجعه کنید تا این افراد به صورت حرفه­ای محصول را پاکسازی کنند. این محلول­‌ها در فروشگاه­ گلد اکسیر موجود بوده و برای مصارف خانگی، کاربرد زیادی دارند.

رفع سیاهی طلا

راهکارهای متفاوتی برای تمیزکاری طلا وجود دارد. برخی از این روش‌­ها برای تمیزکاری آلودگی و سیاهی در حد ساده تا متوسط بوده و در منزل نیز به راحتی قابل اجرا هستند.

از جمله این روش‌­های بسیار ساده، شست و شو با آب و صابون است. طلا را می­توان با کمک صابون و برس شسته و آبکشی کرد. آبکشی باید به طور کامل و دقیق انجام شود تا اثری از صابون در شیارهای طلا باقی نماند. چرا که در اثر خشک شدن و باقی ماندن صابون در بخش‌­های مختلف به مدت طولانی، اثر خوردگی را ایجاد خواهد کرد.

همچنین موادی همچون سدر یا خاکستر ملایم نیز اثری مشابه با صابون را داشته و گزینه‌­ای مناسب برای شست و شوی طلا هستند.

این موارد برای آلودگی و سیاهی خفیف هستند. اما در صورتی که جرم گرفتگی یا سیاهی در سطوح بالایی بوده و یا طلا از ارزش خاصی برخوردار است، مثل زیور آلات عتیقه، بهتر است این کار توسط افراد حرفه­‌ای انجام شود. متخصصین در این زمینه با کمک مواد شیمیایی خاص، طلا را شست و شو داده و پردازش می­کنند؛ به نحوی که هیچ آسیبی به ساختار و ظاهر طلا وارد نشود. با مراجعه به مطلب چگونه جواهرات را تمیز کنیم می­توانید راهکارهای دقیق­تر و جامع­تری در ارتباط با پاکسازی طلا و جواهرات مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *